Η Σάμος των μύθων, πατρίδα θεών και Σοφών, των μαθηματικών, της Αστρονομίας, της Αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας, της ναυπηγικής, της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της μυθοπλασίας.

Η Σάμος το νησί στην άκρη της Ευρώπης,
Η Σάμος των 6.000 ετών ιστορίας,
Η Σάμος του σήμερα, αναδύεται μέσα από τις πανάρχαιες καταβολές της και διεκδικεί την επανατοποθέτησή της στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Σάμος του σήμερα χτίζει, όπως και η Σάμος του χτες, στη γνώση, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό!
Η Σάμος του σήμερα κατακλύζεται από κύματα προσφύγων. Φτάνουν κατά χιλιάδες από τις απέναντι ακτές διασχίζοντας τα 1300 μέτρα θάλασσας που χωρίζουν τις δύο ηπείρους!
Οι πολίτες της έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και τις καρδιές τους, τους φροντίζουν και τους περιθάλπτουν γιατί αυτό κυρίως είναι πολιτισμός!
Ο πολιτισμός προς τον συνάνθρωπο!

Η Σάμος του σήμερα, έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Η Σάμος του σήμερα θέλει, επιθυμεί και διεκδικεί να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021!

Σάμος - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021


Η Σάμος χρειάζεται ένα μακρόπνοο κίνητρο, έναν υψηλό στόχο. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που θα μας κινητοποιήσει για να το κατακτήσουμε.

Διεκδικούμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, γιατί:

  1. Τιμούμε την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό του νησιού μας.
  2. Η υποψηφιότητά μας είναι μια αξιακή δήλωση, και παράλληλα ένας μακρόπνοος σχεδιασμός συνολικής αναβάθμισης.
  3. Αποκτούμε εμπειρία και τεχνογνωσία για διεθνείς συμμετοχές
  4. Προβάλλουμε ως προνομιακό προορισμό τον τόπο μας, τόσο σε τουριστικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο (δημιουργία διεθνούς μαθηματικού εκπαιδευτικού κέντρου–δίκτυο πόλεων και Πανεπιστημίων)
  5. Προγραμματίζουμε, ανεξάρτητα από την επιτυχή κατάληξη, δράσεις, συνέργειες και υποδομές που θα αποτελέσουν μόνιμη προστιθέμενη αξία.

Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό είναι, πάνω απ’όλα, ένα στοίχημα υπέρβασης—ένα κίνητρο για να εμπνευστούμε, να δημιουργήσουμε, να κατακτήσουμε το μέλλον όπως το ονειρευόμαστε. Ο σχετικός φάκελος που εκπονούμε θα τεθεί υπό την κρίση των πολιτών—γιατί αυτοί θα είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο που θα προωθεί την οικονομία του πολιτισμού, την οικολογική ανάπτυξη και την κοινωνική συμμετοχή.
Η Σάμος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να γίνει ένα εγχείρημα, ένα όραμα που να κινητοποιήσει όλους τους Σαμιώτες, απανταχού της γης.

O στόχος φαντάζει ίσως μακρινός και δύσκολος. Δεν είναι ωστόσο πέρα από τις δυνάμεις μας.

Είναι ένας στόχος που μπορεί να μας συνεγείρει και να μας ενώσει όλους, φορείς και πολίτες, μόνιμους κατοίκους και ομογένεια, σε μια κοινή προσπάθεια. Διαθέτουμε το ιστορικό υπόβαθρο, το πολιτιστικό πλεονέκτημα, το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναδείξουμε τον καλό εαυτό μας και να δουλέψουμε στοχευμένα για να δείξουμε στην Ευρώπη, στον κόσμο, όλα όσα κάνουν τη Σάμο μοναδική!

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν αποσκοπεί μόνο στην πολιτιστική προβολή και αναβάθμιση μιας πόλης - της δίνει και τη δυνατότητα να επανασχεδιάσει την ταυτότητά της και να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Πολλές από τις πόλεις που στο παρελθόν συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αν και μέχρι τότε είχαν αδύνατο brand name, ανανέωσαν δραστικά την εικόνα τους, επαναπροσδιορίστηκαν ως τουριστικοί προορισμοί, αναζωογόνησαν συνολικά την τοπική τους οικονομία.

Κατεβάστε το έγγραφο