Σάμος 2021

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα από τη Σάμο

Συμμετοχή του Δήμου Σάμου στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας, 16-22 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Σάμου θα συμμετάσχει φέτος - για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού - στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα διεξαχθεί στο διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός των δράσεων που θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή πολιτών και συλλόγων είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Η βιώσιμη κινητικότητα μπορεί και να αναβαθμίσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του νησιωτικού μας δήμου μας και να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο ζωής.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015, έχει επιλεγεί ως μότο το «Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω» (choose, change, combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό.

Το 2014 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 2.011 πόλεις από 44 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αφορά στο συνδυασμό των τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό και στην προτροπή του κοινού σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε.

Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις που σχεδιάζονται και περιμένουμε τις δικές σας ιδέες για εφαρμογή:

Επικοινωνιακές Δράσεις

 • Διασπορά της πληροφορίας από ΜΜΕ, ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.
 • Συμμετοχή σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας
 • Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα την βιώσιμη κινητικότητα.

Δράσεις Πεδίου

 • Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες από εθελοντές (walking bus).
 • Δημιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδρομών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων & οικισμών, θαλάσσια μέτωπα, μνημεία , ιστορικούς τόπους, κ.α.
 • Αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς.
 • «Λευκές Νύχτες» σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Εστίασης , κλπ. Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους – συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα – ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.
 • Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας
 • Κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.
 • Βελτίωση υποδομών (πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ) - Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων
 • Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία
 • Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ. 2273350132 , Τηλ. 2273350114, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα ΕΕ: http://www.mobilityweek.eu/