Σάμος 2021

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα από τη Σάμο

Εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο | Σάμος, 12/05/2015

 

Το θεμέλιο λίθο στην έναρξη της διεκδίκησης της Σάμου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σάμου τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων, πολίτες, αλλά και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και σε αυτήν παρουσιάστηκε η διαδικασία διεκδίκησης και παραδείγματα εκδηλώσεων από το πρόγραμμα πόλεων που υπήρξαν πολιτιστικές πρωτεύουσες κατά το παρελθόν. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι πολιτιστικές δομές και τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται από το Δήμο Σάμου. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ανακοινώθηκε ότι θα συνταχθεί κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας της Σάμου με στόχο τη συγκέντρωση υπογραφών από Σάμιους και μη, από ομογενείς της διασποράς αλλά και από επιστήμονες και καλλιτέχνες ανά τον κόσμο. Από τους παριστάμενους φορείς και πολίτες συστάθηκε επιτροπή που θα ξεκινήσει την οργανωτική προσπάθεια με στόχο τη συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι πρώτοι εθελοντές-εθελόντριες είναι:

 1. Απόστολος Τσιώλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων
 2. Βλαχοπούλου Τριανταφυλλιώ, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου
 3. Μιχαλόπουλος Σταύρος, δικηγόρο, Νομικός Σύμβουλος Δήμου Σάμου
 4. Σπυρόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου
 5. Παναγιώτου Αντώνη, εκπαιδευτικός
 6. Ανάσης Θάνος, καταστηματάρχης
 7. Ικαρίου Μαργαρίτα, Δημοσιογράφος
 8. Τσουμάκη Σοφία, Β΄Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Σάμου
 9. Κωλέτη Δημήτρη, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σάμου
 10. Παντελόγλου Κική, Οδοντίατρο, Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος Ν. Δημητρίου
 11. Ιοκάστη Νικολαΐδη, Πρόεδρος Συλλόγου Παιδιών με νοητική Στέρηση
 12. Ευαγγέλου Μάκη, Αντιπρόεδρος Χορευτικού Ομίλου Σάμου
 13. Κρητικού Σταματία, Τοπική Σύμβουλος Μυτιληνιών
 14. Αθανασόπουλος Παναγιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
 15. Ματθαίου Γιώργος, Οικονομολόγος - Θεματικός Τουρισμός

Ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, στην τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Η σημερινή συγκέντρωση είναι η ουσιαστική αφετηρία μιας προσπάθειας, μιας συλλογικής διεκδίκησης που απαιτεί όραμα, γνώση, συνέπεια και συστηματική δουλειά από τον καθένα μας ξεχωριστά — γιατί όλοι, μα όλοι έχουν ρόλο και συμβολή στην προσπάθεια αυτή.

Θέλουμε, οραματιζόμαστε να καταστήσουμε τη Σάμο μας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει τον πλούτο και την πολιτιστική της ταυτότητα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην  ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών των λαών της Ευρώπης και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου.

Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις που κέρδισαν τον τίτλο, έχουν χρησιμοποιήσει τη χρονιά της πολιτιστικής πρωτεύουσας για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (Ε.Π.Π.) ξεκίνησε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο και έκτοτε το χρίσμα της Ε.Π.Π. έχουν λάβει περί τις 46 πόλεις, με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς κατά δύο πόλεις ανά έτος.

Το 2021 θα αναδεχθεί μια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Ελλάδα και μια από τη Ρουμανία. Η υποψηφιότητα  θα  βασίζεται στην εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: «μακροπρόθεσμη στρατηγική», «ικανότητα για δράση», «πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο», «ευρωπαϊκή διάσταση», «ευαισθητοποίηση» και «διαχείριση».

Η εμπειρία από προηγούμενες ΠΠΕ έχει αναδείξει τα μακροπρόθεσμα οφέλη, που είναι πολλά και σημαντικά:

 • Η ΠΠΕ δρα ως καταλύτης για την αναβάθμιση της πόλης ή και της ευρύτερης περιοχής.
 • Είναι μετρήσιμη η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της υπερηφάνειας των κατοίκων της πόλης
 • Διευρύνεται η συμμετοχή στα πολιτιστικά αγαθά της πόλης, και δημιουργούνται νέα πολιτιστικά ειδικά από το κοινό της πόλης που είναι λιγότερο πιθανό να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει αγαθά, δεξιότητες και ευκαιρίες—όχι μόνο στο πολιτιστικό πεδίο αλλά και στο σύνολο της οικονομίας.
 • Καταξιώνεται και προβάλλεται η πόλη διεθνώς, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της φήμης και του τουρισμού της.

Η υποψηφιότητα της Σάμου

Από το ιστορικό ακριτικό νησί μας, από το άκρο αυτό των ευρωπαϊκών συνόρων, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας σε πανευρωπαϊκό κέντρο, «υπενθυμίζοντας» στην Ευρώπη ότι στη Σάμο διασταυρώνονται οι βασικοί άξονες αυτού που νοούμε ως ευρωπαϊκό πολιτισμό με τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο. Στον τόπο όπου ο Πυθαγόρας έκανε λόγο για την αρμονία ως πηγή των πάντων, αναδεικνύουμε την αρμονία ως παράγοντα βασικό του ελεύθερου βίου, του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού, της κατανόησης, της δημιουργικής συνάντησης ιδεών, εθνών και ανθρώπων. 

Ταυτόχρονα προτάσσουμε ως πρόταση το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού, ότι δηλαδή άνθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο. Το τρίγωνο του Πυθαγόρα αναβαπτίζεται σε ένα τρίγωνο πολιτισμού με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Και εδώ πρωτεύοντα και ενεργό ρόλο καλούνται να παίξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του νησιού μας. Οι ίδιοι οι πολίτες του, που γνωρίζουν τις ομορφιές κάθε γωνιάς του, την ιστορία κάθε πτυχής του, οι ίδιοι οι Σαμιώτες καλούνται να δείξουν στην Ευρώπη ολόκληρη ότι διαπνέονται από ένα συλλογικό όραμα και εμπνέονται από κοινούς στόχους.

Πράγματι, ο ρόλος των πολιτών στην προσπάθεια αυτή είναι κυρίαρχος, ενώ αποτελεί και μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας. Ήδη έχει συσταθεί μια πρώτη οργανωτική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της δημιουργίας ομάδων που θα εργαστούν για τον κοινό μας στόχο ανά θεματικές ενότητες. Σημαντικός εξάλλου είναι και ο ρόλος της ομογένειας, των όπου γης Σαμίων, ενώ έχει συσταθεί και μια ομάδα υποστήριξης της υποψηφιότητας της Σάμου από επώνυμους ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, που στηρίζουν την υποψηφιότητά μας. Θα δημιουργηθεί επίσης και μια ιστοσελίδα συγκέντρωσης υπογραφών στήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια μακρά και ανηφορική προσπάθεια. Σε αυτήν την διαδρομή ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι η Σάμος είναι το «αουτσάιντερ». Αλλά χαμένες είναι μόνο οι μάχες που δεν έχουν δοθεί! Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τον έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα πόλεις που βασίστηκαν όχι στις υποδομές αλλά στις ιδέες που περιείχε ο φάκελός τους, όχι στο μέγεθός τους αλλά στην ποιότητα των ανθρώπων τους.

Πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, και να εμπνευστούμε απ’το νησί μας.

Διεκδικούμε έναν τίτλο που είναι διαβατήριο για μια νέα εποχή. Θέτουμε υποψηφιότητα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν δεν κινητοποιηθούμε στην υπηρεσία ενός τέτοιου στόχου, θα είναι σα να δηλώνουμε αδιαφορία για το μέλλον μας.

Αλλά γνωρίζω καλά ότι οι πολίτες της Σάμου δεν είναι αυτοπαραιτημένοι. Γνωρίζω τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του νησιού και πιστεύω στους ανθρώπους του. Δεν θα αναλάμβανα ποτέ ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς την πίστη αυτή στις δυνατότητες του νησιού μας.

Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε και να συμβάλετε στην προσπάθεια για την κατάκτηση αυτού του ωραίου και υψηλού στόχου, που μπορεί να έχει ανυπολόγιστα οφέλη για τον τόπο μας και σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια και την προσφορά σας».